**  Curriculum Vitae van Mijk Cando (1955)

Pas op haar 42-ste heeft beeldend kunstenares Mijk Cando haar liefde voor het schilderen en tekenen gevonden. Daarvoor studeerde zij af in de pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en volgde zij verschillende spirituele opleidingen, waaronder White Lodge en het ITIP, Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie.
Zij zorgde als moeder voor twee Colombiaanse pleegzonen, gaf les aan het MBO en gaf themacursussen rond innerlijke groei en meditatie.

Haar 42-ste levensjaar werd een ommekeer; sindsdien vormt haar passie voor het tekenen en schilderen het centrum van haar leven. Eerst volgde zij twee jaar groepslessen en individuele lessen. Daarop volgde de Kunstacademie Haarlem en Leiden, met als belangrijkste schilder- en tekendocenten: Henk Fakkeldij en Corrie van Maris.
In 1999 heeft Mijk Cando haar eerste solo- expositie met foto's in het Havenmusem op het KNSM eiland in Amsterdam en in 2005, als zij 50 jaar is, heeft zij haar eerste solo-expositie met ruim 20 schilderijen in Heerenveen, rond het thema Het Kruis.

Sinds 2003 woont zij in Friesland, waar zij zelfstandig werkt als beeldend kunstenares in haar eigen atelier aan huis. Ook geeft zij jarenlang tekenlessen en meditatielessen. 
Naast haar beeldend werk blijft zij bezig met meditatie en volgt onderricht bij zen-boeddhistisch leraar Cuong Lu. 
In 2016 maakt zij een nieuwe start en volgt haar droom: werken als dierenluisteraar
.

**  Opleidingen:

- Universiteit van Amsterdam, doctorandus in de pedagogiek
- White Lodge en ITIP: Insituut voor Toegepaste Integrale Psychologie
- Kunstacademie Haarlem en Leiden.

**  Materiaal en techniek:

- Op houten panelen, die zij zelf maakt, met acrylverf en gemengde techieken.
- Op papier met pen, potlood, oost-indische inkt, gouache, syberisch krijt en oliepastelkrijt.

**  Ben je nieuwsgierig geworden?

Ben je benieuwd om meer te weten over wat deze kunstenares beweegt in het leven, lees wat zij schrijft in haar blog hier als kunstenaar en op haar website als dierentolk. Ook is er een interessant artikel Het Geheel Terugvinden geschreven door Margrethe Venema in het Vlaams-Nederlands Literair/Cultureel Tijdschrift. 

Wil je persoonlijk het werk van Mijk Cando zien en een keer langskomen in het atelier van de kunstenares: stuur een mail via de contact-button of bel: 06-81134419

____________________________________________________________________________________________________________